Alice och Bob

Vill du hjälpa till med guider?

Tanken är att aliceochbob.se ska innehålla de bästa och användarvänligaste svenska guiderna om kryptering/datorsäkerhet. När folk frågar om kryptering ska standardsvaret vara att referera hit.

aliceochbob.se är dock ingen "tidning" eller "nyhetssida" eller så, utan är mer tänkt som ett arkiv med texter skrivna av separata individer.

Har du skrivit en guide som skulle passa på den här sidan? Släng då iväg ett epost till bob@aliceochbob.se. Du kommer få full "credit" för din guide. Din guide kan ha vilken licens du vill. Du kan ha vilken text du vill högst uppe i guiden (exempelvis "Den här guiden är skriven av X. Här är en länk till min sajt/blogg").

Det finns en reservation: aliceochbob.se är ganska decentraliserad, men den har fortfarande en underhållare / maintainer som bestämmer vilka guider som ska publiceras. Just nu är det Björn (den riktiga personen bakom alias Bob) som underhåller sajten. Om Björn inte längre har tid att underhålla kommer han lämna över ansvaret till någon lämplig.

Om du skickar en guide, och sidans underhållare (Björn) har förslag på förbättringar, kommer han eposta dem till dig. Eventuellt kommer Björn fixa till stavfel/grammatik och förtydliga stycken i din guide. Om det sker kommer du informeras innan publicering, och du kan godkänna om du går med på ändringarna innan den publiceras.

Om du inte vill att en guide ska publiceras på just den här sajten, men endå har skrivit en bra text, kan aliceochbob.se förmodligen länka till din egen sajt.

Anledningen att aliceochbob drivs så är att alla kunniga personer som har nån timme över kan skriva en guide i ett "fire and forget"-manéer. Du kan vara så mycket / så lite ansvarig för din guide som du vill. Du kan även vara fullt anonym om du vill det (om du är anonym, signera gärna ditt mail eller på något annat vis gör så du kan kontakta mig i framtiden om du vill).

En teknisk detalj: Den här sajten är väldigt low-tech och den kommer att förbli det. Om du skriver en guide så kommer du inte att ha tillgång till något elajt redigeringsverktyg. Skriv gärna din guide i en texteditor eller med oavancerad html. Försök att få din guide bra på första försöket, men var inte rädd att skicka in nya revisioner av gin guide om du gjort den bättre.

Har du en egen guidesajt? aliceochbob.se är inte ute efter att konkurrera på samma sätt som exempelvis Wikipedia och Susning gör. Fokus är att intresserade ska lära sig om kryptering. Har du skapat en liknande sajt som aliceochbob så får vi fixa något bra samarbete. Det finns dock en viss reservation: Om du har en guide som rekommenderar snakeoil eller en lösning som inte Björn gillar kanske din sajt istället kommer att bli motarbetad för att förhindra användning av den osäkra krypteringslösningen.

Avslutningsvis: Är du grafisk designer? Det vore väldigt festligt! Om du ser något diagram på den här sajten som du kan göra snyggare, tveka inte!

-- Björn (bob@aliceochbob.se) 21 juni 2008.

Har du djup teoretisk kunskap?

Har du djup teoretisk kunskap om kryptering, exempelvis du är professor/doktorand i datalogi/kryptologi/matematik eller motsvarande? Isåfall vill aliceochbob.se ha tillgång till din brain! Du kan göra samhället en stor tjänst genom att kommentera säkerheten till vanliga krypteringslösningar.

Sökes: GPG använder DSA/ElGamal som standard. Om du har bra information hur snabbt ca. 4000 Xeon kan knäcka detta (eller specialdesignad hårdvara som FRA kan ha tillgång till), eposta gärna. Andra liknande resonemang om exempelvis TLS/SSL kan vara intressant för sajtens läsare. Överlag skulle det vara kul med ett resonemang om FRA:s beräkningskraft och hur snabbt de förmodligen kan knäcka vanliga krypteringsmetoder.


aliceochbob.se